Istoria baptistilor

Baptiştii s-au remarcat în istorie prin lupta pentru libertatea religioasă a fiecărei fiinţe umane. Filosoful englez John Locke scria: “Baptiştii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasă deplină; libertatea adevărată şi dreaptă, libertatea egală şi imparţială.”

În anul 1612, pastorul baptist Thomas Helwys îi scria regelui Angliei, Iacob I:

“Regele este un om muritor, şi nu Dumnezeu; de aceea nu are nicio putere asupra sufletelor nemuritoare ale supuşilor săi… Religia este o problemă între om şi Dumnezeu. Lăsaţi-i să fie eretici, turci, evrei sau orice altceva. Regele nu va răspunde în locul lor înaintea lui Dumnezeu. De aceea, regele nici nu poate fi judecător între Dumnezeu şi om.”

Baptiştii consideră că libertatea religioasă este inalienabilă şi irevocabilă şi că nicio altă libertate nu este în siguranţă acolo unde nu există libertate religioasă.

Pentru baptişti, libertatea religioasă înseamnă:

-libertatea de a crede şi de a mărturisi credinţa;

-libertatea de închinare publică şi privată;

-libertatea de asociere în comunităţi religioase;

-libertatea de practicare a credinţei;

-libertatea de slujire prin fapte de caritate;

-libertatea de interpretare a Scripturii;

-libertatea de schimbare a apartenenţei religioase. Baptiştii cred şi militează pentru o biserică liberă într-un stat liber.

Baptiştii din Romania nu acceptă subvenţii de la stat pentru activitatea religioasă şi pentru salarizarea personalului de cult. Ei cred că este datoria liber consimţită a fiecărui credincios să contribuie la susţinerea spirituală şi materială a bisericii de care aparţine.

 

Leave a Reply

Site-ul Bisericii Crestine Baptiste Maranata Bucuresti