Sa fim folositori in lucrul Domnului!

Sa fim folositori in lucrul Domnului,

Avand in vedere faptul ca traim vremurile de pe urma si ne confruntam cu provocari din ce in ce mai complexe, atat pe plan social cat si pe plan spiritual, suntem chemati de Domnul la o actualizare continua a resurselor pe care El ni le pune la dispozitie in vederea concretizarii si eficientizarii activitatilor care vizeaza bunul mers al Bisericii si implicit al Imparatiei lui D-zeu. As vrea sa surprind un aspect din mesajul trimis de Domnul Isus bisericii din Laodicea(Apocalipsa 3:15), prin care subliniaza una din nevoile si responsabilitatile Bisericii in acelasi timp. Pentru o intelegere mai clara a mesajului as vrea sa aruncam o privire asupra contextului istoric si a circumstantelor din perioada scrierii textului.

Orasul Laodicea dateaza din secolul al treilea inainte de Hristos fiind intemeiat de catre imparatul Antiochus al doilea, era situata in sud vestul Frigiei, in provincia romana Asia(pe teritoriul Turciei de astazi). Era un oras prosper din punct de vedere economic deoarece se situa  la intersectiea unor  importante drumuri comerciale din acea vreme. In ciuda faptului ca era un centru comercial foarte bine dezvoltat din Asia Mica avea o problema majora: lipsa surselor de apa potabila. Pentru aceasta au construit un sistem de conducte, in vederea aprovizionarii cu apa din doua orase invecinate: Colose si Hierapolis.Acest sistem trebuia sa asigure orasului apa rece pentru baut din Colose  si apa fierbinte pentru baile termale din izvoarele fierbinti ale orasului Hierapolis. Pe traseu apa rece se incalzea si apa fierbinte se racea, ambele ajungand la destinatie in starea de caldicea, din cauza aceasta nu mai putea fi folosita pentru scopul initial. Asadar dupa cum reiese din versetul 15 capitolul 3 al Apocalipsei era de dorit ca apa sa fie rece pentru a putea fi folosita in consumul zilnic si fierbinte pentru a putea fi folosita la tratarea diferitelor boli in baile termale. Intelegem de aici faptul ca apa care ajungea la destinatie avand o temperature inadecvata scopului pentru care trebuia folosita devenea astfel nefolositoare. Evident acesta este si mesajul pe care Donmul Isus vrea sa il transmita credinciosilor din Laodicea si de pretutindeni: sa fim folositori Imparatiei lui D-zeu. De-a lungul anilor s-a promovat interpretarea ca apa rece ar simboliza pe acei oameni care sunt necredinciosi, departe de D-zeu in pacat, dar daca studiem bine contextul istoric si analizam mai atent textul biblic ne dam seama ca lucrurile nu stau deloc asa. Precum apa rece este de dorit ca sa stampere setea omului insetat si sa ii aduca inviorare tot asa este de dorit ca sa fie si atitudinea credinciosilor fata de cei care au aceeasi nevoie pentru sufletul lor: de inviorare, de speranta, de salvare, de a readuce la viata ceea ce este pe moarte. Acelasi lucru il putem spune si despre apa termala, fierbinte care are efecte curative in cazul multor boli si suferinte care sunt atat de frecvent intalnite. Atunci cand D-zeu ne cheama la o lucrare ne pregateste si ne inzestreaza cu daruri si capacitati care ar trebui sa aiba efecte curative pentru sufletele atator oameni nefericiti din cauza  afectiunilor pacatului.

In concluzie orice credincios care simte chemarea divina la slujire trebuie sa isi asume aceasta responsabilitate de a fi folositor Imparatiei lui Dumnezeu, prin lucrarea la care a fost chemat.Asadar sa fim atat apa rece cat si apa fierbinte oridecateori este nevoie, si D-zeu va aprecia lucrarea facuta de fiecare in credinciosie.

 

Timotei Iliescu,

Mai 2015.

Leave a Reply